fbpx

Snickarbyxa av broderad duk

Jag älskar att sy i använda textilier. Broderade dukar är favoriten. Jag skulle önska att jag kände till historien bakom alla dukar jag köper på loppisar och i Second Hand butiker, men duken och historien har oftast gått olika vägar när jag kommer in i bilden.

Även om det förflutna är okänt, har jag grävt fram historien bakom plagget jag valde att sy av den. För hur kommer det sig att jag i 2018 syr en
s n i c k a r b y x a av en broderad duk?

Snickarbyxan var från början ett arbetsplagg. I historieböckerna beskrivs den först på slutet av 1700-talet, som arbetskläder för slavarna på plantagen i Amerika. På 1890-talet började Levi Strauss att massproducera snickarbyxan, och den blev populär bland gruvarbetare, snickare, hantverkare och andra kroppsarbetare i USA.

“Warm in winter, cool in summer – does away with the strains and pulls caused by suspenders and belts and protects the body from chaff and dirt”

stod det på en reklamaffisch från den tiden.

En tuff arbetsbyxa i broderad duk? Neeeej, tror inte det. Jag måste nog hitta en annan historisk referens att haka på den här snickarbyxan.

Under första världskriget använde amerikanska soldater snickarbyxor för att de tålde mycket. Under andra världskriget blev snickarbyxan däremot kvinnornas plagg. Närmare bestämt kvinnorna som tog över jobben på fabrikerna, när männen var ute i krig. Snickarbyxa på kvinnor var kontroversiellt, och många menade att kvinnor inte hade något att göra i ett sådant maskulint plagg.

På 1970-talet blev snickarbyxan en viktig feminist-symbol. Det formlösa plagget, som gav rörelsefrihet och inte krävde bh, blev buren av kvinnor som en symbol på frigöring och att de krävde lika möjligheter och rättigheter som män.

Jag måste erkänna att komfort, och önskan om ett coolt plagg, var min motivation för den här snickarbyxan. Trotts det, finns det ändå något symboliskt och frigörande i att sy ett maskulint arbetsplagg av dukar som mormödrar och gammelmödrar har broderat. Broderat i en tid då kvinnorollen var strängare, och handarbete var något alla flickor var tvungna att kunna för att bli en bra husmor.

Jag kan inte brodera, men jag kan sy. Inte för att det är förväntat av mig, men för att jag gillar det. Och jag lever i en tid där jag kan sy kläder på kryss och tvärs av det som tidigare var stränga könsstereotyper. Även om jag inte känner den här dukens historia, gillar jag tanken på att jag kan ge den ett nytt och modernt liv
🙂

 

Ingrid Vik Lysne

I Ingrid´s syrum

TIPS! Mönstret på snickarbyxan hittar du på www.svenskamonster.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.