fbpx

En hållbar garderob med redesign

  Skapa en hållbar garderob med redesign

I en värld där klädindustrin ständigt ökar, samtidigt som vår planets resurser blir allt mindre, är det hög tid att lägga fokus på att producera kläder på ett mer hållbart sätt.

Därför har vi den här månaden valt att fokusera på temat redesign! Vi tycker att det är viktigt att påminna varandra om allt det roliga, nya och spännande vi kan skapa genom att återvinna material. Rensa garderoben och ge den där skjortan, toppen eller klänningen (som du ärligt ändå aldrig använder) ett nytt liv!

Återanvända och sy om

Vi menar inte att du ska sluta köpa tyger och annat material, men vi kan åtminstone försäkra oss om att de produkter vi köper aktivt bryr sig om miljön. Att återanvända tyger du redan har kan vara både spännande och en rejäl utmaning! Fundera en liten stund på om du har något hemma som du kan sy om? Kanske en klänning du ändå aldrig använder eller en gammal duk.

Jag har fått en hel del gamla, men fantastiska design tyger från min mamma och min mormor. När jag fick dem tyckte jag att de var lite väl retro för min smak, men nu fullkomligt älskar jag dem! Och mönster som verkligen är trendigt just nu! Så jag antar att nästa gång du hör något ifrån mig, är när jag har sytt någon av en gammal, mönstrad duk.

Klipp, nåla och skapa

Vi har nog alla varit där någon gång; med hela garderoben på golvet där vi desperat försöker skapa någon slags ordning och reda. Sortera i olika högar så som “spara”, “förvara” och “ge bort”. Det tog ett tag innan jag personligen insåg vad alla dessa plagg i högarna “förvara” och “ge bort” faktiskt kunde ge mig – igen. Till exempel kunde ett par gamla, slitna jeans bli det perfekta paret shorts. T-shirt klänningarna, som inte alls var min stil, dessutom i perfekt skick, blev perfekta att klippa sönder och använda i ett annat projekt.

Ett annat bra tips är att undersöka om du har några fina smycken eller andra accessoarer som du kan kombinera med dina kläder. En tråkig topp kan bli hur snygg som helst om du syr past pärlor eller något annat längs med urringningen.

tips och tricks

 Om du har kläder eller accessoarer som du inte längre är förtjust i, undersök om det finns delar av dem du kan använda till något annat. Knappar är ett bra exempel och om du inte gillar formen på ett plagg, kanske gillar du fortfarande tyget?

Om du väljer att ge upp textilierna – återvinn dem!

 Leta nya tyger och projekt i din lokala Second Hand-butik!
När du köper nya tyger se efter ekologiska och miljövänliga tyger och Global Organic Textile Standard (GOTS) certifiering.

Låt din kreativitet blomstra! Sätt inga gränser och du kommer förvånas över hur roligt du kommer att ha när du syr om!

Hitta inspiration

Den här månaden vill vi påminna dig om några av våra fina redesign-project som vi har gjort tidigare. Spana in den här brödkorgen av jeans eller skjortan som Ingrid Vik Lysne sytt om för att få lite inspiration till ditt nästa projekt!

Om du letar mer inspiration kan vi verkligen rekommendera Jenny Skavlan´s bok “Sy Om Igen” där du får en massa bra tips! Ett annat bra tips är att följa konton i Sociala Medier som fokuserar mycket på redesign så som @ingridbergtunsyr och @ingridviklysne. Dessa två norska, unga tjejer bjuder på en massa inspiration och färska redesign plagg nästan varje dag. 

Psst… Om du gillar redesign måste vi även tipsa om Ingrid Bergtun´s kurs som hon kommer hålla på Sew Nordic 2020.

Känner du dig inspirerad och full av nya idéer? Tagga oss gärna i dina projekt i Sociala Medier
#janomescandinavia vi vill gärna se dina kreationer!

Vänlig hälsning,

Tiina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.