fbpx

Installera digitizer MBX V5.5

Installera Digitizer MBX 5.5

Vi har full förståelse för att önskan om att stygnsätta sina egna motiv och handhavande av PC inte alltid går hand i hand. Någon tycker därför att det kan vara svårt att installera programvaran, och vi önskar därför gärna hjälpa dig. Mycket av det som som vi skriver om här är dirket översatt från instruktionerna som ligger i förpackningen till programvaran. Men vi har gjort en del fördjupningar och lagt till tips, baserat på frågor från våra kunder.

01| Vilken programvara har du?

Installationsrutinerna är olika för de olika programvarorna. Välj den rutin som gäller för din programvara nedan och följ instruktionerna.

Välj din programvara

Installera Digitizer MBX V5.5 för första gången

02| Installera Digitizer MBX V5.5 för första gången

Fullversionen är för dig som köper Digitizer för första gången och därför inte kan uppgradera. Du har därmed ingen programvara som ska tas bort från pc´n innan du installerar.

 • Under installeringen kommer du att få information om att starta om din PC. Lagra öppna filer och stäng därför alla Windows program innan installation.
 • Avaktivera antivirusprogrammet. Detta gör du bara under tiden du installerar. Antivirusprogrammet kan spärra och försvåra installeringen. Slå på antivirusprogrammet efter avklarad installation.
 • Sätt i USB minnet med Digitizer. Installationsprogrammet ska starta inom 30 sekunder och ett välkomstfönster visas.
 • Följ instruktionerna på skärmen för att fullföra installeringen. Du blir ombedd att välja mellan:
 1. Var programvaran ska installeras på din PC (vi rekommenderar standard placering).
 2. Vilka komponenter som ska installeras, t.ex. vilket språk du vill använda.
 3. Vilka dokumentationsfiler som ska installeras.
 • Starta om din PC när du får den informationen. Kom ihåg att lagra alla öppna filer på förhand.
 • Dubbelklicka på ikonen som lagt sig på skrivbordet för att starta Digitizer V5.5 första gången.
 • Ett CorelDraw konfigrationsmeddelande visas. Klicka OK.
 • När produktnyckel/koden efterfrågas lägger du in den. Den hittar du klistrad på förpackningen till Digitizer USB minnet. Det är viktigt att du registrerar alla tecken i gällande fält. Klicka OK och programvaran kopplar upp till en server och aktiveras. Aktiveringen kräver en fungerande internettuppkoppling.
 • När programmet är aktiverat kan du använda Digitizer. När du köper Digitizer MBX V5.5, så följer också CorelDraw Graphichs Suite SE med.

Du måste från och med version 5.5, registrera ett konto hos Corel för att kunna använda programmet. Det betyder att när du startar CorelDraw första gången, oavsett om du öppnar det som ett separat program eller genom att välja grafikinställningen i Digitizer V5.5, så måste du genom en registreringprosedur för att kuna använda Corel programmen. Aktiveringen kräver en fungerande internettuppkoppling. När du har fullfört registreringen, sänder Corel en bekräftelse epost till dig. Du måste då klicka på länken i eposten för att bekräfta registreringen. När du gjort detta har du full tillgång till alla delarna av CorelDraw Graphichs Suite SE, både från Digitizer och som separat program både fra Digitizer og som separat program. Detta är ett fullvärdigt vekorfrafikprogram av stort värde.

 • Om du vill använda alla clipart som följer med CorelDraw, var då uppmärksam på att de hämtas från CorelConnect.En av flera vägar dit är via startknappen i Windows:
 • Vill du ha en detaljerad beskrivning om vad du kan göra i CorelDraw Graphichs Suite SE, hänvisar vi dig till «Hälp» i programmet. Där hittar du video tutorial forum, artklar och mycket annat.

Vi gör dig också uppmärksam på att CorelDraw er installerat tillsammans med Windows .NET Framework. För att försäkra om att For å sikre at CorelDraw blir riktigt installerat och ska fungera bra tillsammans med broderiprogrammet är det viktigt att du väljer att installera Windows .NET Framework när installationen ber om det.

Till info: Det kan ta upptill 20 minuter eller mer att installera .NET Framework på vissa PC.

 • Har du följt ovanstående och ändå har problem med installeringen av programmet, vänligen kontakta din återförsäljare.
Installera MBX V5.5 från en tidigare version (uppgradering)

03| Installera Digitizer MBX V5.5 från en tidigare version (uppgradering)

Uppgraderingen är för dig som har en tidigare version av Digitizer MBX. Om du uppgraderar från en version som är äldre än version 5,0 behöver uppgraderingen genomgå två steg, nedan kallade A och B. Om du uppgraderar från version 5,0 kan du starta på steg B.

A| Uppgradera till version 5.0

 

 • Alla versioner som är äldre än version 5,0 har en dongle. I det första steget måste du därför ha dongeln kvar, men inte anslutas förrän installationen ber om den. Eftersom dongeln i sig själv är ett bevis på att du har «rätt” att använda uppgraderingen. Du behöver då ej ha din gamla programvara installerad. Så om du önskar installera programvaran på en annan PC eller en PC utan Digitizer ska du alltså inte installera den gamla programvaran. Informationen ligger i din dongle.
 • Om du installerar Digitizer på en PC som redan innehåller en gamal version av Digitizer (d.v.s. version 2.0, 3.0, 4.0 eller 4.5), så är den bästa lösningen att avinstallera både Digitizer och CoralDraw innan du fortsätter. Detta gör du grån kontrollpanelen i Windows. Välj «Program» och «Avinstallera ett program» och följ därefter instruktionerna som följer.
 • Donglen ska ej sitta i din PC men ha den tillgänglig för att sätta in när installationen ber om den.
 • Lagra eventuellea filer och stäng alla Windows program.
 • Avaktivera antivirusprogrammet. Detta gör du bara under tiden du installerar. Antivirusprogrammet kan spärra och försvåra installeringen. Slå på antivirusprogrammet efter avklarad installation.
 • Sätt in DVD´n med Digitizer. Installationsprogrammet ska starta inom 30 sekunder och ett välkomstfönster öppnas.

(Om den intes startar, har du antagligen inte din DVD spelare inställt på automatisk uppstart. Du måste då leta efter en programfil med namn ”Setup” i innehållet på DVD`n och köra filen).

 • Vi gör dig uppmärksam på att upp till version 5.0 leverers Digitizer på DC eller DVD. Programvaran kan kan inte lastas ned från nätet. Så om din PC inte är utrustad med DVD spelare måste du använda en extern DVD spelare. Alternativt kan du få innehållet kopierat över till ett USB minne och installera via USB.
 • Följ instruktionerna som följer. Stegen i installationen är ungefär som vi beskriver under punkt 1. Du kan stanna när installationsrutinen är fullförd, utan omstart och du behöver ej heller aktivera eller registrera CorelDraw.
 • Nästa steg låter kanske lite konstigt men nu behöver du uppdatera din versjon 5,0 till den nyaste versionen av 5,0 innan du går vidare till nästa steg. DVD`n är «gammal» i vår Windows värld, så drivaren för donglen som ligger på den är utdaterat. Du får problem med att aktivera dongelen om du inte kör uppdateringen. Lasta därmed ner den sista uppdateringen av Digitizer MBX V5.0 nederst till vänster på Janome´s sida för Digitizer.
 • Starta uppdateringen och följ instruktionerna. Nu ska du ha Digitizer version 5,0R och är klar för nästa steg – uppgradering till version 5,5.

B| Uppgradera från version 5.0 till version 5.5

 

Eftersom Digitizer V5.0 inte heller hade dongle, används den installerade versionen för att bekräfta din uppgradering. Därför måste du ha

Digitizer V5.0 installerad på den PC`n som du önskar uppgradera. Detta är alltså annorlunda mot att uppgradera från version med dongle, som kan uppgraderas utan att den gamla Digitizer versionen är installerad. (Där bekräftar dongeln rätten att uppgradera).

Till info: I det ögonblick version 5,5 aktiveras för första gången har du uppgraderat din licens från V5.0 till V5.5. Det betyder att du senare kan installera och aktivera på en PC som inte har Digitzer V5,0 från tidigare.

 • Uppgradering från V5.0 till V5.5 måste alltså göras på en PC so redan har en fungerande  Digitizer V5.0 installerat.
 • Eftersom CorelDraw också blev installerat med version 5,0 bör denna versionen avinstalleras innan du uppgraderar till version 5,5. Detta gör vi för att programvaran blir mer stabil om endast den senaste versionen är installerad. Avinstallering CorelDraw gör du från Windows kontrollpanel. Hittar du flera CoralDraw versioner från tidigare Digitizer versionen, rekommenderar vi dig att avinstallera alla.

OBS! Du ska alltså inte avinstallera Digitizer V5,0 utan bara CorelDraw.

 • Resten av uppgraderingen löper på exakt samma sätt som vi beskriver ovan i avsnitten «Installera Digitizer MBX V5,5 för första gången”
 • När uppgraderingen till version 5,5 är klar, kan du gärna gå tillbaka till kontrollpanelen och avinstallera tidigare versioner av Digitizer. De fungerar oavsett inte efter uppgradering och tar bara PC utrymme.
 • När du uppgraderar till versin 5,5 får du tre nya aktiveringar för Digititizer. Så du har nu två kvar i reserv.
Installera Digitizer Jr. V5.5

04| Installering av Digitizer Jr. V5.5

 • Både installering för första gong och uppgradering av Digitizer Jr. Från en tidigarer version görs på samma sätt som för Digitizer MBX (med undantag för CorelDraw som ej ingår i Digitizer Jr.).

Svenskt och norskt språk i Digitizer v5.5

Digitizer V5.5 får tillgång till svenska och norska i den första uppdateringen som kommer, men i skrivande stund är det bara engelska tillgängligt. Din programvara kommer att informera dig om att nya uppdateringar finns tillgängliga. Uppdateringarna läggs också ut för nedladdning. Klicka på knappen nedan för att komma till Janome´s sida för Digitizer.

Janome software updates

Jag hoppas att den här guiden kunde hjälpa dig med eventuella frågor. Skriv gärna vad du tyckte om blogginlägget i kommentarerna nedan.

Vänlig hälsning,

Marit

Våra Digitizer produkter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.