fbpx

Unik klänning till grillfesten

  Något nytt till festen

Med Janome overlockmaskin syr du enkelt, på ett par timmar en vacker klänning till grillfesten med din unika design. När du sytt ditt första klädesplagg med en overlockmaskin kommer du att blir beroenda av overlockmaskinen. Det finns ingen symaskin som kan slå overlockmaskinens snabbhet, kvaliteten på sömmarna och det färdiga resultatet. Genom att använda rullfållen, en av overlockmaskinens ovärderliga sömmar finns det inga gränser för din kreativitet.

Flatlock, rynka och rullfåll

Overlockmaskinerna från Janome och Baby Lock har flera triumkort i rockärmen än 3 – eller 4-trådig overlocksöm för att sy ihop eller kanta. Du kan även sy flatlock och rynka tyget med din overlockmaskin.

Rullfåll är en annan mycket väl använd overlocksöm. Den är perfekt för att fålla tunna tyger – oavsett om det är på ärmarna, kjolar, slöjor, volanger m.m. Eller varför inte använda rullfållen ännu mer kreativt, som en synlig dekoration. För att uppnå den vågig effekten, är det viktigt att tyget är elastiskt. Här har jag använt en tunn elastisk trikå.

Ställ overlockmaskinen med kort stygnlängd, ända ner till 1 och differentialen på 0,5. Om resultatet inte blir tillräckligt “vågig”, kan du hjälpa till genom att hålla tyget sträckt (en hand framför och bakom pressarfoten), medan mataren matar fram tyget. Dra inte ur tyget från mataren, då kan nålarna gå av.

Från tunika till klänning

Hela framsidan av klänningen är skuren i ett stycke. Tyget viks och sömmar sys på kanten utan att använda kniven för att förhindra att tyget fransar sig. När du syr flera rader av rullfåll är det viktigt att du har samma mellanrum mellansömmarna. För bästa resultatet sy ett syprov med flera rader med rullfåll, så du hittar önskat avstånd mellan raderna.

Enklast är att skapa tyget först och därefter klippa ut delarna. Om du klipper ut delarna först, glöm inte att lägga till extra längd på ärmarna, fram- och bakstycket eftersom rullfållarna tar lite tyg varje gång du syr en rad. Vi har använt oss av Svenska Mönster till vår klänningsmodell 1H-04, en vacker tunika som vi förlängt till klänning.

Ett enkel och lätt sätt att skapa sitt eget tyg, som får ett “vanligt” stickat tyg att bli intressant och inte minst en supersnygg klänning.

Jag hoppas att du känner dig inspirerad. Lycka till med din klänning och kom ihåg att tagga oss om du lägger ut bilder i sociala medier – vi älskar att se det ni syr! Använd #minjanome och #janomescandinavia eller tagga oss med @janomescandinavia.

Varma hälsningar,

Marie

Produkter i projektet

Overlock

MyLock 644D

7 495,00 kr
Slut i lager

SYMASKINVÄSKOR

Grå/Svart overlockväska

498,00 kr

2 tankar om “Unik klänning till grillfesten

  1. Stina Polvi says:

    Denna får mig verkligen ännu mer att drömma och längta till lite lite varmare väder…Så oerhört enkel och så fantastiskt vacker ❤️❤️❤️
    Tack för all inspiration ??❤️

  2. Maria Larsson says:

    Underbar klänning som med lite olika styling eller tyger kan göras från vardagsvin till festfin och passar alla åldrar, fantastiskt pedagogisk beskrivning för en självlärd entusiast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.