fbpx

Min julkalender

Jag fullkomligt älskar julen och november för mig innebär att jag äntligen får börja planera årets härligaste tid! För mig handlar julen om värme, kärlek och uppskattning. Den handlar om familj, god mat och fina överraskningar. I år har jag bestämt mig för att överraska min pojkvän med en alldeles egen julklappskalender!

För att sy min julkalender behöver du följande:

Gör så här: 

STEG 1
Jag har valt ett vitt tyg från ”NYBLOM KOLLÈN”. Det första jag gör är att mäta och klippa ut storleken på min julkalender. Jag tycker att 100×75 cm blir lagom, men du kan självklart göra den precis så stor, eller så liten som du vill. Vi behöver en framsida och en baksida.

STEG 2
Nästa steg kan vara lite klurigt då vi ska rita upp ett mönster. Här kan du bestämma hur stort avstånd du vill ha mellan varje siffra och hur många siffror du vill ha på varje rad. Jag använder mig av ett stort papper för att måla upp prickar där jag vill att mina siffror ska vara. Därefter gör jag hål där prickarna sitter. Kom ihåg att lägga en skärmatta under så att du inte förstör ditt golv eller bord. Jag använder KAI (självläkande) Skärmatta. När jag gjort mina fina hål, lägger jag min pappersmall ovanpå mitt tyg och målar i hålen med en vattenlöslig penna.

STEG 3
Nu ska vi brodera! Jag vill börja med att brodera mina siffror.

Snabba tips innan brodering:

  1. Skriv upp dina nummer på ett papper eller liknande för att hålla koll på vilka som ska broderas samtidigt i din ram. Jag markerar min ram (200×280) med röda linjer. På så vis ser jag att jag kommer flytta ramen fyra gånger.
  2. Använd stabilisering. Eftersom mitt tyg är lite tjockare och slitstarkt är det ett bra tyg att brodera på, men det är alltid bra att lägga under extra stabilisering så att tyget inte glider.
  3. Var noggrann med montering av ramen! Desto noggrannare du är, desto snyggare julkalender! Nu har jag monterat ramen på rätt plats och jag flyttar mig till min 500E. Nu ska jag lägga in siffrorna i broderimaskinen.
  4. Här väljer jag först enkelt den ram jag arbetar med, för att sedan lägga in mina första siffror. Rutnätet hjälper mig så att det blir så rakt och exakt som möjligt. Jag väljer medium storlek på mina siffror, samt en ganska tjock och maffig textstil.

STEG 4
Nu har jag broderat klart alla 24 siffror och önskar att brodera ”CHRISTMAS CALENDAR” högst upp på min kalender med guldig tråd. Jag mäter ut mitten så att texten hamnar snyggt och rakt. Sedan drar jag ett streck som hjälper mig när jag ska placera ramen. Strecket ska vara under min text. Jag använder fortfarande samma ram och samma textstil fast jag ändrar storleken till Large då jag önskar en lite större effekt här.

STEG 5
Nu har jag broderat färdigt allt som ska broderas på min kalender och jag tar nu fram det andra tygstycket – baksidan. Vi ska nu vändsy, vända kalendern och sy ihop den med den broderade sidan vänd mot det andra tyget. Vi ska även klippa till fyra lika långa snören som vi nålar fast högst upp på kalendern och sy fast i samband med at vi vändsyr. OBS! Kom ihåg att lämna en öppning på några cm så att vi kan vända tillbaka den åt rätt håll! När jag sedan vänder min kalender, syr jag även den lilla öppningen på symaskinen, men det går också att sy för hand.

STEG 6
Nu ska jag sy fast ringarna så att vi har något att hänga paketen i! Jag köpte dessa på Panduro och dom finns i olika färger och storlekar. Guldiga ringar matchade min kalender fint så det fick det bli! När jag ska sy fast ringarna använder jag oerhört enkelt knappnålsfoten. Jag börjar med en rad i taget och tejpar även fast mina ringar innan jag sätter mig framför symaskinen. Så sköter fotpedalen, foten och symaskinen det mesta åt mig och helt plötsligt har jag sytt fast 24 ringar!

STEG 7
Mitt sista moment: pinnen. Jag hittade den i skogen, gnuggade bort smuts och lite bark med en borste och grönsåpa och lät den torka en stund. Nu knyter jag banden som är fastsydd längst upp på kalendern fast i pinnen och upp med den på väggen.

KLART!

 

 

 

En tanke om “Min julkalender

  1. Magne says:

    Spennende og morsomt prosjekt som vil glede hele familien i Julen. Tusen takk for inspirasjon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.