fbpx

Quiltat schabrak med broderi

Quiltat schabrak med broderi

Att sy och då sy till häst och ryttare är att kombinera två underbara hobbies. Jag gav mig på ett spännande projekt att sy ett quiltat bomullsschabrak med både passpoal och broderi. Schabraket är ett underlägg, ett sadeltäcke som man lägger under sadeln för att skydda hästryggen mot skav. Schabraket är fyrkantigt till skillnad från vojlocken med samma funktion men som följer sadelns form. Schabraket kan p.g.a sin fyrkantiga form enkelt dekoreras med broderade namn eller motiv. Med hällor och kardborrband fästes schabraket i sadeln och hålls på plats under ridturen.

Material och tillbehör

KAI Sysax5,5″

KAI Skräddarsax 10″

KAI Skärmatta 60 x 90 cm

KAI Rullkniv

OLFA Skärlinjal

Wonderklipps

Måttband

Kraftigt tyg 120 cm/ 150 cm brett

Tjock polyestervadd 60 cm/ 150 cm bredt

Rivbar stabilisering

Vliesofix

Kardborreband

Bomullssnöre till passpoal

Broderi

01| förberedelser

Rita ett mönster av ett färdigsytt schabrak. Lätt tyg, två lager vadd och tyg till en ”sandwich”, något större än ena halvan av schabraket. Du behöver två ”sandwichar”.

02| quilta

Frihandsquilta bägge delarna, var för sig. Du kan använda frihandsquiltfoten som följer med Skyline S9. Men p.g.a att jag använder dubbelt lager med vadd, valde jag ”Frihandsquiltfoten justerbar 3-i-1 och som finns till Janome symaskiner i grupp 1, 2 och 3. Sulan på foten är bredare än normalt och håller därför vadden extra bra på plats runt nålen. Dessutom kan denna pressarfoten justeras på höjden och passar utmärkt till quiltning i extra fluffiga material.

03| Stabiliseringssöm och tillskärning

Lägg mönstret ovanpå den ena quiltade delen. Tänk på att spegelvända mönstret när du klipper ut den andra delen. För att inte quiltningen ska gå upp och att kanten ska hållas ihop syr jag tre varv med raksöm i ytterkant innan du renskär. Här är en Kai skräddarsax det bästa redskapet med sin sylskarpa spets.

04| Sy ihop schabrakdelarna

Lägg schabrakdelarna avig mot avig och sy ihop med 1 cm sömsmån. Pressa isär sömsmånerna och sticka ner dem. Klipp eller skär ett band, trådrätt med bredden plus sömsmån som täcker bägge sömsmånen. Sy fast med raksöm 2 mm från bandets kanter.

05| Passpoal och kantband

Passpoalen tillverkar du av samma tyg som till schabraket. Skär remsor på skrå och använd ett kraftigt bomullssnöre. Skär samtidigt till kantband för att bandkanta runt hela schabraket. Passpoalbandet sys fast längs ytterkanten från rätsidan. Därefter syr du fast kantbandet i samma söm som passpoalen. Placera kantbandet på avigsidan men sy från rätsidan för att sy exakt i sömmen.

Vik över kantbandet till rätsidan och fäst det tätt intill passpoalbandet. Sy fast kantbandet med en söm 2 mm in på bandet. Jag använde blixtlåsfoten till denna sömmen med nålpositionen helt till vänster. Jag använde också många, många wonderklipps för att hålla allt på plats och fick även hjälpa till något när alla tjocka lager skulle in under pressarfoten. 

06| Sadelgjordsfäste

Sy också band med kardborrefäste för att fästa schabraket i sadeln. Banden sys av tygremsor som jag skar med trådriktningen och vek dem därefter som ett kantband. Bandet bör färdigt vara 4-5 mm bredare än kardborrebandet. Skär och sy också band till nederkanten på schabraket för att trä sadelgjorden genom. Mina är 15 cm långa.

07| Brodering

Broderiet köpte jag från Embroidery Library, det heter «Elusive Stallion». Om du syr schabraket själv, kan du brodera på tyget innan quitning. Jag valde ändå samma metod som för om jag skulle köpt ett färdigsytt schabrak och broderade på tygbitar som jag applicerade fast när schabraket var färdigsytt. Jag föredrar att inte brodera rakt igenom alla lager i schabraket för ett schabrak  är mycket tjockt och otympligt att fästa i broderiramen.

08| Applikation

Stryk vliesofix på baksidan av hela tygbiten med broderiet och skär till önskad storlek och form. Välj ett av de fina applikationsstygnen för att sy fast broderiet. Jag valde söm nr: 1 i sömguiden ”Applikering” på Janome Skyline S9.

Grattis!

Hurra, projektet är klart. Jag hoppas att du gillade sömnadsbeskrivningen och att du känner dig nöjd med resultatet. Lägger du ut bilder i sociala medier, blir vi väldigt glada om du taggar oss med @janomescandinavia #minjanome #janomescandinavia

Hälsningar,

Marit

Produkter från projektet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.