fbpx

Ridtopp med spetsdetaljer

Ridtopp med spetsdetaljer

En ridtopp med spetsdetaljer ger en sofistikerad touch och kan både användas till ridturen under tävlingskavajen eller som vardagsklädsel. Klassiska linjer och en välsittande design ger en fantastisk look. Härliga spetsdetaljer på bröstet och luftiga puffärmar ger intryck av en elegant stil. En tunn topp för varma sommardagar i stallet eller varför inte till vardag eller fest.

Material och tillbehör

Knappnålar

Måttband

Spetstyg 30cm/150 cm bredd

Blustyg med stretch 60cm/150 cm bredd

Muddväv 20 cm

Svenska Mönster 7-H-06

01| Skär till

Rita av mönsterdelarna, jag använde Svenska Mönster 7-H-06, till fram- och bakstycke C utan sprund, samt puffärm D. Jag ritade om överdelen på framstycket för att fälla in en spets. Klipp till i blustyg: framstycke inkl. halsringningen (lägg under spetsen), bakstycke med halsinfodring. Klipp ut i spetstyg: halsringning och puffärmar. Skär till i muddväv: till ärmar 2 st 5 x 5 cm och nertill: 1 st 14 x 14 cm.

02| Halsringning fram

Sätt i nya Organ Super Stretch nålar #80 i overlockmaskinen och trä med WonderFil Designer sy- och overlocktråd, jag valde Southern Coral färgnummer 156 som passar perfekt till mitt tyg. Trä för 4-trådig overlocksöm. Denna underbara färg på tråd passar till de flesta rosa/aprikosa nyanser, ett bra alternativ att ha i sin trådsamling. Placera spets och blustyg räta mot räta och sy ihop mitt fram och halsringning. Vänd och pressa. Nåla därefter fast i den djupa halsringningen i framstycket, räta mot räta och sy ihop.

03| Halsringning bak och axelsömmar

Overlocka (kasta) halsringningen på bakstycket och runt hela infodringen bak. Placera infodringen och bakstycket räta mot räta. Sy ihop halsringningen med symaskinen, raksöm och lämna sömsmån öppet i bägge sidor för montering mot framstycket.
Placera framstycke mot bakstycke, räta mot räta och sy bägge axelsömmarna. Vik in sömsmånen från bakstycke och infodringen bak och fäst med raksöm.

04| rynka ärmkullen

Jag använder Skyline S9 till att sy min topp. Skyline S9 har en superfin funktion i syguiden. Jag väljer enkelt ”rynka” från menyn och Skyline S9 ställer automatiskt in söm, stygnlängd- och bredd samt lämplig trådspänning. Ett annat alternativ är att rynka med overlockmaskinen, justera då nåltrådarnas trådspänning till 8 och öka stygnlängd och differentialmatning till max. Rynka mellan markeringarna på mönstret.
Tips: Tänk på att spara långa trådar i början och slut för justering gällande alla alternativen.

05| ärmen

Nåla fast ärmarna i ärmhålen räta mot räta, var noggrann så att korrekt ärm hamnar i rätt ärmhål och att axelmarkeringen stämmer med axelsömmen. Sy i ärmarna. Sy därefter ihop sidsömmarna. Pressa.

06| mudd

Sy ihop kortsidorna på ärm-muddarna och nertill. Vänd och pressa försiktigt. Markera fjärdedelar med nålar eller hack och nåla fast nertill och på bägge spetsärmarna. Sy fast. Pressa.

07| Knapp

Sy fast en liten söt knapp överst på toppen om du önskar. Sy fast en smal resårsnodd som häkta.

Lycka till med sömnad

Om du lägger ut bilder i sociala medier tagga oss gärna då @janomescandinavia

Vänlig hälsning,

Marie

Produkter i projektet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.