fbpx

Sy servetter

Det är en lyxkänsla att som gäst sätta sig vid det dukade bordet och få en servett i tyg. Det går snabbt och enkelt att sy servetter och servettringar. Du väljer själv hur mycket dekorationer och tid du vill använda på ditt projekt.

Du behöver:

(Till 6 st servetter)

Klipp till:
Servetter: 49 x 49 cm (2 cm sömsmån ingår till fåll) x önskat antal

Gör så här:
Förberedelser:

1. Börja med att pressa en dubbel fåll runt hela servetten. Vik upp en fåll 1 cm x 2.
2. Vik ut hörnen och skär bort enligt skissen på nästa sida. Jag markerar presslinjerna i hörnen med en vattenlöslig penna för att enklare se vad jag ska skära bort och vart jag ska vika.
3. Pressa och nåla.

Fålla servetterna:
4. Sätt i en ny Organ universalnål #80, trä maskinen med WonderFil Konfetti bomullstråd på både över- och undertråden.
5. Välj raksöm med lite längre stygn 3 (min personliga rekommendation, jag föredrar långa stygn till fållar och vackra stickningar).
6. Sy från avigsidan, 2 mm från innerkanten runt hela servetten. Sy med moderat hastighet och var noggrann med att sömmarna blir raka och fina. När du kommer till hörnen syr du 2 mm över skarven, stannar med nålen nere i tyget, lyfter pressarfoten och byter syriktning. Fäst sömmen i början och slutet. Var noggrann att sy fram och tillbaka i samma söm för fina avslut.

Tips: Har du en broderimaskin, brodera monogram eller något fint design på servetterna. Dekorera annars med någon av de fina mönstersömmarna som följer med maskinen. Använd WonderFil bomullstråd för ett matt utseende och WonderFil Splendor rayontråd för ett blankt utseende. Inspireras av sommarblommornas uderbara färger gällande trådval. Jag använder stärkelsespray på tyget innan jag syr mönstersömmar, då drar inte fibrerna i tyget ihop sig och sömmarna blir breda, platta och fina.

Lycka till!

Fina hörn på dukar, bordslöpare och servetter:
1. Börja med att vika och pressa en dubbel fåll runt hela duken, bordslöparen eller servetten. Dukar och bordslöpare: vik in fållen 2 x 2 cm. Servetter: vik in fållen 2 x 1 cm.
2. Sätt i nålar längs sidorna, men ej i hörnen.
3. Vik ut hörnen och skär bort, enligt bild 1.

Tips: Markera presslinjerna i hörnet med en vattenlöslig penna för att enklare se vad som ska skäras bort och vart du ska vika.
4. Vik upp hörnet en gång, enligt bild 2.
5. Vik ena sidan 2 gånger, enligt bild 3.
6. Vik andra sidan så att det bildas ett fint, platt hörn, enligt bild 4.
7. Pressa nåla och sy (följ sybeskrivning på föregående sida).

Bild1

Bild2

Bild3

Bild4

Bild5

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.