fbpx

Sy till yoga

Hur du syr träningskläder i stretchiga tyger med Janome

Min dotter har som många andra fått upp ögonen för Yoga: en livstilsfilosofi kring hälsa och balans som kommer in som en viktig och naturlig del för oss.

Att kombinera sömnad och Yoga borde ju vara en superkombo då sömnad, i alla fall för mig, ger mig både energi och välmående. Matilda gjorde en beställning på en stretchig, mjuk byxa med sömmar som inte skaver mot kroppen och som skulle vara hög i midjan. Ett mjukt linne, gärna med mjuka kantband och en topp med elastisk snörning nertill.

Allt du behöver ser du på bilden nedan.

Sy träningskläder med Janome

01.

Jag använde mig av

  • Till linnet och toppen använde jag stretchjersey och till tightsen träningstyg 

  • 32 mm breda kantband av interlock eller av stretchjerseytyget

  • Overlocktråd och Woollie lock tråd

  • Sytråd

  • Overlock-, coversöm- och  symaskinsnålar #80

  • En bra sax

  • Rullkniv, linjal och skärmatta

  • Nålar och ett måttband är också bra att ha

Mönster från Svenska Mönster

02.

Jag tycker om att sy efter Svenska Mönster.

Hittade ett bra mönster som passade dotterns önskemål, som heter “Sporty Spice”.

Jag använde mig av träningstyg till byxorna och supertstretchtråden Woollie Lock – En fluffig tråd som ni säkert känner igen från underklädssömmar.

 

Sy tränings- och yoga kläder med Janome

03.

Jag började med att rita av alla delarna från mönstret och klippte först till tightsen enligt mönstrets alla delar. 

Med overlockmaskinen och 3-trådig bred flatlock, griparna trädda med Woollie Lock för superstretchiga sömmar och nålen med WonderFil Designertråd syr jag ihop alla delar enligt sybeskrivningen som följer med mönstret. OBS! när du syr flatlock ska tyget ligga avig mot avig.

Linningen sydde jag ihop med 4-trådig overlocksöm till en cirkel och sydde fast upptill.

Sy träningskläder med Janome

04.

Nertill använde jag coversömmaskinen och fållade med smal tvillingfåll. Griparen trädde jag med Woolie Lock för superstretchiga sömmar och nålarna trädde jag med WonderFIl overlocktråd Designer.

Sy tränings- och yoga kläder med Janome

05.

Linnet och toppen klippte jag till efter mönsterbitarnas alla delar. Sydde ihop axelsömmarna med 4-trådig overlock och kantade därefter halsringningen på toppen och linnet samt ärmhålorna på linnet med hjälp av kantbandsvikaren 8 mm. Sen är det bara att följa sömnadsbeskrivningen som följer med mönstret.

Nertill på linnet och toppen använde jag coversömsmaskinen och fållade med smal tvillingsöm. Nertill på toppen trädde jag en knytband i kanalen. I knytbandet knöt jag fast en bit resår på mitten för att få snörningen elastisk.

 

Om du syr projektet och lägger ut i sociala medier, tagga gärna oss @janomescandinavia.

 

Jag ser fram emot att se dina syprojekt!

 

Marie Eivik

I Marie´s syrum

TIPS: Mönstret jag använde heter “Sporty Spice” av Svenska Mönster. Du hittar det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.