fbpx

Systugan med tyger från alla jordens hörn

Det är en varm sommardag i juni. Vi kör på de krokiga vägarna längre, och längre ut på landet. De gröna skogarna, och de charmiga husen lurar bakom varje hörn. Vi befinner oss en bit utanför den lilla staden Arboga. Det är inte alls svårt att föreställa sig varför kreativa själar skulle söka sig hit. För lugn och ro. En plats att få utlopp för sin kreativitet. 

Enligt vägbeskrivningen är vi snart framme. Vi svänger höger och kör genom en vacker allé längs med en stor hästhage. Några meter framför oss ser vi en stor, gul enplansvilla och en kvinna som står på trappen och vinkar. Det är Mia Kling. Vi är framme vid ”Gula Villan”.

Den stora villan är centrum på gården; omgiven av en stor trädgård som är omsorgsfullt omhändertagen med en grön, välklippt gräsmatta och prydligt trimmade häckar. Bredvid huset finns ett till, mindre gult hus, och ett brunt hus med glasväggar. Jag skymtar en matgrupp där inne och kan föreställa mig att många trevliga måltider har avnjutits där. Längre ned på gården finns ett växthus, där Mia bland annat odlar sina egna tomater och vindruvor. På Vindruvorna gör hon egen gelé och ger bort i present. Som en personlig prägel på det hela, syr hon ”hattar” till glasburkarna. Längst ned på gården finns en gul stuga på 47 kvadratmeter. Det är Mia´s alldeles egna systuga med en unik historia.

– Välkomna! Kom in!

Vi välkomnas stort med öppna armar och ett brett leende av kvinnan i 60-års åldern. 

– Vi fikar först, så kan jag visa runt er sedan!

Mia är en mycket varm och energisk kvinna. Hon utstrålar glädje och talar ivrigt när hon leder oss genom hallen och ut mot en inglasad altan på baksidan av huset. Det stora huset är inrett med vackra, stora mattor, kristallkronor och otroliga speglar. Det stora huset rymmer omkring 300 kvadratmeter med bland annat ett eget litet kök för Mia´s samling av porslin. På altanen är det uppdukat med nybakade muffins, bullar och kakor. Vi tackar hjärtligt ja till kaffe och Mia sätter sig sedan ned i stolen längst bort. Hon berättar om den gula stugan längst ned på gården. Hennes systuga:

– Stugan var från början min syster och hennes mans sommarstuga på Värmdö i Stockholm. Vi var där och hälsade på när min syster berättade att de ville göra sig av med den, och därför tänkte be brandkåren om att elda upp den. På så sätt skulle de slippa riva den.

Vi kan inte låta bli att höja på ögonbrynen i förvåning. Mia fortsätter:

– Då utbrast min man ”Vi tar hem den som vedbod!”

En vedbod blev det dock inte. Eftersom Mia´s man stod bakom stugan i trädgården och snickrade på just en sådan när vi kom.

– ”Det kan du glömma” sa jag då, men vi kunde inte låta dem elda upp den. Vi bestämde oss för att ta med den hem och funderade ett tag på om vi kunde ta den längs sjön. Det slutade med att vi fick såga av taket för att få plats med den på lastbilen.

Den lilla stugan blev fylld av tyger från alla jordens hörn. Mia och maken älskar att resa och de har besökt länder som Vietnam, Bali och Kina. Det är på resorna som Mia hittar sin största inspiration – hon har nämligen en förkärlek för tyger. Det är viktigt att det hon syr i har bra kvalitet. Det är dessutom roligt att ha något som inte alla har. Resväskorna brukar inte sällan fyllas upp med vackra tyger på hemfärden. Rekordvikten hittills var när de skulle resa hem från Hong Kong. Då vägde väskorna så mycket som 129 kg i enbart tyger!

Mia i systugan med broderimaskinen Janome Memory Craft 500E

”Jag reste från Hong Kong med 129 kg tyger”

Mia har tillbringat stor del av sitt liv med hästar. Hon berättar om tiden i stallet K4 i Umeå och om passionen för hästarna. Hon pekar ut mot hästhagen på andra sidan allén och pratar varmt om hur trevligt det är att se de majestätiska djuren trava omkring där ute. Det var en fruktansvärd ridolycka som gjorde att hon under en period inte kunde rida, men efter vila och rehabilitering har hon tagit sig upp på hästryggen igen. Däremot fann hon det allt mer intressant med sömnad efter att hon pensionerat sig.

– Efter att jag gick i pension bestämde jag mig för att ta tag i alla tyger jag samlat på mig i den lilla stugan. Jag städade i ordning och tillbringade allt mer tid där ute.

Mia har sytt sedan hon var en liten flicka. Då gick det mest i dockkläder. Nu visar hon upp vackra klänningar i fantastiska tyger och broderier på blus- och skjortkragar. Hon gillar att dekorera handdukar med monogram – det uppskattas mycket som presenter. Hon syr även lampskärmar och professionellt fodrade gardiner. Nästa projekt blir en blus i ett blå/vit randigt tyg med Mona-Lisa på. Tyget känns fantastiskt mellan fingrarna och Mia har självklart hittat det på en av sina resor.

Hon berättar att det till största del är resorna som har gjort att intresset för sömnad och broderi har växt fram. Även att få höra av andra att det hon själv har sytt är snyggt, som hon har på sig, har triggat henne att fortsätta sy. Förutom att inspireras ut av resorna och tyger från hela världen, får hon nya idéer av bilder på saker andra har sytt. Det finns mycket att hitta, både på nätet och i tidningar.

Jag träffade Mia på Syfestivalen i Stockholm. Hon sökte tillbehör till sin broderimaskin, en liten ram bland annat för att just brodera monogram. Det var så vi kom in på hennes systuga. Den lilla stugan, eller det stora syrummet, beroende på hur man väljer att se det, består av en liten hall där hon förvarar strykjärn, tyger, en kläddocka och ett piano. En dörr leder in till rummet bredvid där alla symaskiner finns.

Mia har verkligen det vi gillar att kalla ”top of the line”: Baby Lock Ovation, Janome Memory Craft 9400 och broderimaskinen Janome Memory Craft 500E.

– Det känns fantastiskt att kunna pyssla här och bara låta tiden gå. Ibland kommer maken in och undrar när det är middag!

Mia skrattar och vi förstår precis vad hon menar. När man gör något man älskar. Något som får en att slappna av och att släppa tid och rum. Hon sätter ord på känslan hon fick i vintras:

– När det äntligen kom snö. Det var stora flingor här utanför, jag hade bra musik, så hade jag det varmt och gosigt här i systugan, och håller på och pysslar – då mår man som en dröm!

“Då mår man som en dröm”

När jag frågar Mia vad som är viktigt för henne när hon väljer symaskin, svarar hon kvalitet och stabilitet.

Hon berättar om när hon bytte ut den gamla symaskinen med den nya:

– Det var ett helt annat koncept än det jag varit med om tidigare; kvalitet och stabilitet! Stora bord och många valmöjligheter. En maskin som fungerar bra på alla tyger. Bra trådspänning!

Den största anledningen till att Mia bestämde sig för att köpa en ny symaskin var faktiskt på grund av det sistnämnda. Då hon sydde mycket i silkestyger och upplevde att symaskinen rev sönder tyget och drog ihop det.

Hon tycker att det känns roligt och inspirerande att kunna komplettera med både overlock och broderimaskin, så att man kan få den där pricken över i-et på alla projekt.

I Mia´s systuga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.